Gyermekszemész válaszol: gyakorlatias kérdezz-felelek a kancsalságról szülőknek

Kedvenc gyermekszemész doktornőnkkel, Dr. Domsa Patríciával készítettem egy mini-interjút gyermek kancsalságról, mert saját tapasztalatból tudom, nem egyszerű jókor, jól dönteni, jó orvost választani.

 

1. Ha kancsalságot tapasztalunk kisbabánknál, akkor az hány hetes, hónapos korig mondható “normálisnak”, mikor forduljunk szakorvoshoz?
Az időszakos kancsalítás kb. 6 hónapos korig elfogadott. Ennek ellenére, mindig azt kérjük, hogyha a szülő rendszeresen észleli a babánál a kancsalságot, legyen az akár csak pár hetes, egy rövid, elsősorban a szemfenék állapotát ellenőrző vizsgálatra hozza el a rendelésre. Van ugyanis néhány, a látást, sőt esetleg az életet veszélyeztető állapot – súlyos szembelgyulladás, az ideghártyából kialakuló, rosszindulatú daganat -, ami szintén kancsalságot okozhat.

2. Ha kezeletlen marad gyermekünk kancsalsága, esetleg nem vittük időben gyerekszemészhez, akkor mi az az időpont, amíg még korrigálható az állapot, és gyermekünk látása nem károsodik?
A látásfejlődés 7-8 éves korig zajlik. Amennyiben a kancsalság féloldali, és tompalátást okoz, ez az a
kor, ameddig jó eséllyel még korrigálható a látás. A kancsalság műtéti kezelésére később is mód van, bár ez sajnos a tompa látást már nem javítja, de valamilyen szinten rehabilitálhatja a kétszemes együtt látást, s ezért még ekkor is ajánlatos.

3. Milyen korrigálási lehetőségei vannak a gyerekkori kancsalságnak?
A gyermekkori kancsalságnak több, egymástól eltérő típusa létezik. Van úgy, hogy csak szemüvegre van szükség, van úgy, hogy a gyermeknek nincs semmilyen fénytörési hibája, nem kell szemüveg, ennek ellenére nagy kancsalsági szög észlelhető. Ilyenkor korai műtét javasolt. És ennek a két “tiszta” fajtának rengeteg változata, keveréke ismert még, mindig egyedi vizsgálat dönti el a szükséges lépést.

4. Ha a konzervatív, non-invazív (vagyis nem műtéti) korrigálási lehetőségek sem hozzák a várt javulást, akkor hány éves korban gondolhatunk először a műtétre?
Ha nincs szemüveg igény, a terápiás sorban nincs más lehetőség, egészen korán, két éves kor előtt javasolt a műtét. Amennyiben van szemüveg igény, de a szemüveggel együtt sem alakul ki
párhuzamos szemállás, akkor még a látásfejlődés időszaka alatt célszerű a műtétet elvégezni.

5. Hogyan kell elképzelni egy ilyen műtétet, hány napos a lábadozás, milyen eséllyel lesz jó a szeme gyermekünknek a műtét után ? (itt megjegyezném, hogy Szonja lányom szemei a műtét másnapján már szinte tökéletesen álltak (1,5 éves volt ekkor), bár nekünk szükségünk volt még egy műtétre kb. fél évvel később…)

A műtétnél a kötőhártyán ejtett apró seben át érjük el a szemizmokat. A szemizmot a sebész leválasztja eredeti tapadásáról, majd a mért értékek alapján, pár milliméterrel arrább, a szempillánál vékonyabb, felszívódó fonállal újra levarrja. Így az izom erőkarja változik, máshogy, kissé más irányba fogja húzni a szemgolyót. A lábadozási idő pár nap, minél kisebb a páciens, annál gyorsabban tekinti magát gyógyultnak. A kancsalság megszüntető műtétek sikerülési aránya, a rutin eseteket és a bonyolultabb műtéteket egyben tekintjük, kb. 80%. A gyermekkori “egyszerűbb” esetekben ez 90% felett van.

6. Sokat hallunk a rejtett kancsalságról. Mi is ez valójában, és észre tudjuk-e venni mi szülők?
A rejtett kancsalság azt jelenti, hogy a két szem együttműködik, ugyan, de a szemek “pihenő pozíciója” nem a párhuzamos, tehát fáradásra az egyik vagy másik szem elkancsalodhat kifelé, vagy akár befelé. Ez olvasási panaszokat, fejfájást okoz. Ez sajnos otthon nem észlelhető, szakember tudja tisztázni a panaszok okát.

A doktornő elérhetőségéért katt a linkre: http://www.rubrica.hu

Facebook oldal: Rubrica Gyógyműhely

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.