Mesék a családról

Családi mesékTavaly téli szünetben a faluban voltunk a családdal és a karácsonyi ebéd után begyújtottunk a kandallóba.  Valahogy szóba kerültek a régiek… A komédiás nagypapa, az idegenlégióban szolgált kalandor nagybácsi, a háború elől Kubába menekült friss házasok,  akik kisbabával,  hihetetlen kalandokon át jutottak el a végcélig, ahol gyökereket eresztettek… Vagy az újságíró, kultúrház igazgató nagypapám, aki a földeken dolgozott és emellett hódolt a kultúra iránti szenvedélyének. Kislányom szájtátva hallgatta a sztorikat és ezen elgondolkoztam…

Régen a hosszú téli estéken, a tűz körül ülve adták át a családi történeteket. Generációról generációra öröklődtek ezek a mesék a családról, a népről, a kultúráról. A gyerekek így ismerték meg gyökereiket, történelmüket mesében elmondva… Így ismerték meg családjuk történetét.

Mikor tűnt ez el? És miért?

paseando con mi hija por el pueblo de sus bisabuelos

Miért mesélünk csak mások által írt meséket a gyerekeknek? Hercegnős és szuperhősös történeteket? Miért ismeri minden kislány a világ szinte összes országában Elsa-t a Frozen-ből, de nem ismeri a saját dédnagymamájának történetét?

Ezen a téli délutánon csak néhány családtagot emlegettünk (sokakról még én sem hallottam) … Annyi és annyi el nem mesélt történet, ami szép lassan a feledés homályába merül ha nem kérdezünk, ha nem mesélünk.

Nálunk a mesélés, történetek kitalálása az életünk részévé vált mióta gyermekünk van. Mindig olvasunk esténként könyvből, de villanyoltás után Kicsi Lány mindig kéri a “fejből mesét” Hol volt hol nem volt… minden nap ki kell találni a folytatást. De nem csak tündérekről, manókról, kutyusokról szólhat ez a mese. Szólhat Dóri mamáról is, Laci bácsiról is akár… Hosszú karácsonyi ebédeken, vacsorákon is beszélgethetünk, mesélhetünk egy-egy sztorit, vagy kérjük meg az idősebbeket, hogy ők tegyék ezt.

Sokszor az a kifogás, hogy gyerek még kicsi ezekhez a történetekhez, nem érti őket, főleg, hogy leginkább csak a szomorú, vagy háborús történetek maradnak meg bennünk… A tragédiák, a kitelepítések… Majd elmeséljük ha nagyobb lesz. Ezzel az a gond, hogyha visszatekintek kamaszkoromra, akkor pont nem érdekeltek ezek a poros családi sztorik, később, felnőttként, amikor már igen, akkor már nincsenek esetleg közöttünk azok, akik elmesélhetnék őket. Viszont ha kicsi korától a családi együttlétek része a sztorizgatás, a mesélés és megszokja, hogy nemcsak Anna-ról és Elsa-ról szólhat a mese, akkor később is esetleg érdeklődve hallgatja majd ezeket a történeteket.

Az is tény, hogy ennyi mesekönyv és tv, tablet mellett elfelejtettünk mesélni, történeteket érdekesen átadni. Elfelejtettünk mesélők lenni. foto del bisabuelo húngaroElfelejtettük, hogyan kell Mari néniből hősnőt faragni, hogyan kell fenntartani a hallgatóság figyelmét és hogyan kellene megtisztelni a  mesélőt egy kis csenddel. Ha kicsik is vannak a családi körben,”le lehet fordítani” a történetet, egyszerűsíteni… A kitelepítés helyett, lehet mesélni a gonosz varázslóról, aki elűzte a családot, egy kicsi házikóban húzták meg magukat, ahol mindig lobogott a tűz és otthon lett belole… Felépíteni a történetet, ahol vannak főhősök, névvel, leírással (nem csak “tudod Bözsike a nagymama testvére” hiszen a fiatalabb generáció nem tudja ki az a Bözsike…) A történetnek legyen szála, ami mentén halad előre, a végkifejlet felé. Adjuk meg a megfelelő körítést, leírásokat, környezetet, hogy megteremtsük a hangulatot, a történet varázsát.

Hogy aztán gyermekeink továbbadhassák az ő gyerekeiknek és unokáiknak és így tovább… hogy talán a mi életünk legkalandosabb részei is a családi mesetár részévé válhasson. Hol volt hol nem volt….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.