A kizáró anyaság… Babavilág férfiszemmel

Carlos vagyok, a KreaBaby család apukája. Azért kezdtem neki ennek a bejegyzésnek, mert egy ideje már feltűnt az a megkérdőjelezhető, régi időkből ittragadt jelenség, miszerint a babás témák kizárólag a nőket érintik. Ezzel nem értek egyet, mint sok más apa és anya sem, de a valóság ez, ezt sugallják az internetes fórumok, boltok, a reklámok, minden az anyának szól.

Egyértelmű, hogy a nő mint anya főszerepet játszik attól a pillanattól kezdve, hogy kilenc hónapig szimbiózisban él a babával, az emberileg lehetséges legközelibb kapcsolatban, majd világra hozza őt. Ez a különleges kötelék, az egészséges irigység mellett tiszteletet ébreszt bennem az anya iránt.
De ez nem jelenti azt, hogy mi apák nem élhetjük át ezeket az időszakokat aktív résztvevőként, támogatva az édesanyát. A születés pillanatától kezdve ez a részvétel teljeskörű is lehet, az anyákkal egyenrangú. Nem véletlen a szóhasználat, részvétel es nem segítség… Ez utóbbi azt sugallja számomra, hogy igazából ez az anya dolga, én segítek neki a feladataiban. Pedig ez egy közös feladat. Én is kiveszem a részem belőle és ő is.
Mi apukák részt veszünk a fórumokban, kérdések merülnek fel bennünk, pelenkázunk, vásárolunk, felkelünk éjszakánként… A világ változik még ha lassan is,  és  éppen ezért meglepő, hogy az újságok, az internetes fórumok, oldalak, az üzletek, sőt még a termékek is az anyáknak szólnak, akik  sok esetben szintén nem érzik magukénak a rózsaszín-kék baba-női világot.
A babás, gyermekes témákkal foglalkozó internetes fórumuk, oldalak nagyrészének már a neve is kizárja a szülők felét, úgysmint, Mamák tanyája, Anyaszféra, Mamik egymás között, Anyuújság és így tovább.

Marabico és később KreaBaby létrejöttekor és szakmai szemszögből nézve úgy döntöttünk Judith-tal, hogy a mi látogatóink szülők, nemre való tekintet nélkül, mindkét félnek nyújtanunk kell valamit, nem csak az édesanyáknak. Az is igaz, hogy az üzlet az üzlet és mint ilyen a piac határozza meg, ahol azt látjuk, hogy a babatermékek vásárlása nagyrészt még mindig a nők feladata, tehát érthető, hogy a nagy márkák őket szólítják meg, de ma már ez sem teljesen igaz, ez is változik és én innen szeretnék ezért a változásért tenni valamit.
Összegezve, a babák-gyermekek világa nemcsak az édesanyáké, de a kialakult helyzet a mi hibánk is,  az apáké, mert nem veszünk részt elég aktívan. De ez a helyzet változóban van, így kell legyen, mert a hagyományos férfi és női szerepek is módosulnak, és így van ez a szülők között is. A nekik szóló valós és virtuális helyeknek alkalmazkodniuk kell ehhez az új generációhoz, ezzel könnyítve és bátorítva mindkét szülő egyenértékű részvételét. Nincs szükség külön papáknak szóló helyekre,  (ez csak rontana a helyzeten) hanem olyan terekre, ahol nincsenek a nők es a férfiak elkülönítve, senki sem érzi kizárva magát és a részvétel és véleménnyílvánítás lehetősége adott.

Ez persze az én véleményem, kíváncsi lennék, hogy Te mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.