Utazik a család – a rutinos kézipoggyász

A túlélő táska, a nélkülözhetetlen kellék

utazik a család repülőUtazunk… Készülődik a család, pakolunk, tervezgetünk, már alig várjuk, hogy indulhassunk. De előtte még be kell pakolni. És itt szokott elcsúszni a dolog, itt kezdünk stresszelni, mi mindent kellene vinni, ennyi minden nem fér be, de a biztonság kedvéért még ezt is, meg azt is… Ne tegyük. Ne hagyjuk, hogy az utazás, a kaland örömét elrontsa a pakolás feladata. A lényeg meglegyen, kéznél legyen, rendben legyen, azaz a kézipoggyász (még ha kocsival, vonattal megyünk is!) kéznél legyen és tartalmazzon minden szükségeset. 

 

Miért írom ezt? Kicsi lányommal 28 naposan repültünk először. Mi párommal, még kettesben több egy-másfél hónapos túrát tettünk meg Dél-Amerikában, Japánban, Európában, szigeteken, legtöbbször csak egy oda- és egy visszajeggyel. A köztes időben improvizáltunk.

 

Ez megváltozott Kicsilány érkezésével 🙂

Vele sem álltunk meg, 5 év alatt 16 országban járt már velünk, a legtöbb helyen többször is.

Nem mentünk világgá, nem járjuk körbe a földet, csak igyekszünk a világ minél nagyobb szeletét megmutatni neki amellett, hogy dolgozunk, iskola van ésatöbbi. Utaztunk sokat már kettesben (három hónapos volt mikor először repültem vele úgy, hogy csak ketten utaztunk, egy 12 órás úton több átszállással), de családilag átszeltük Európát is 3 nap alatt kocsival, az akkor 4 éves Marával. Spanyol nyelven évek óta vezetünk egy blogot az kisgyermekes utazással kapcsolatban. 

Ha a kisbabás utakról kérdeznek, akkor egy tanácsot mindig adok. Valamit, ami nélkül kocsival egy egy órás kis útra sem indulnék el ha gyerekkel vagyok. Ez pedig a  túlélő táska. Mezei nevén kézipoggyász, de annál sokkal több.  Amiben minden benne van, szeparálva, rendben, ami a kisgyermekes, kisbabás úthoz kellhet:

 

  • étel (életkor szerint, az utazási időbe eső étkezések számát figyelembe véve)
  • csereruha (komplett szett, könnyű, kicsire összehajtható ruhákból)
  • pelenkázószett (egy kicsi neszeszerben, a leglényegesebb, hogy egy kézzel tudd vinni)
  • szórakoztató szett ( apró, könnyű és együtt játszható játékok, ez kortól függ)

 

Ez most így nagyon egyszerűnek hangzik… “Ennyi csak? Nálam is mindig ott a pelenkázótáska…” válaszolják sokan. De a túlélő táska nem csak egy agyontömött pelenkázótáska.

utazik a családEgy könnyű, kis táska, hátizsák. A méretét tekintve maximum akkora legyen, hogy beférjen gond nélkül a repülőn az ülés alá, vagy a kocsiban a lábhoz. Ez azért fontos, mert ha fapadossal utazol, szinte biztos, hogy elveszik a bőrönd méretű kézipoggyászt és egy kisbabával ez azért elég nagy baj. Iletve mert például egy három hónapos babának (főleg ha egyedül utaztok és a karodban van) nehéz elmagyarázni hogy várja meg a felszállás végét, amikor felállhatsz levenni a kézipoggyászt fentről,  vagy az autópályán várjon a következő pihenőig…. Fontos, hogy a táska kéznél (lábnál) legyen mindig. Ez a kis hátizsák évek óta jön velünk mindenhová. A tartalma kissé változott az évek során, de a lényege nem. 

Képzeld el, hogy véletlenül leönti magát a pici és a váltóruha a hátizsák legalján van, ott is a banán mellett összenyomódva, és te a síró gyerekkel a karodban próbálod minél gyorsabban megtalálni a komplett váltóruha szettet. Ha ezt elképzelted és kirázott a hideg, akkor megérted, miért fontos hogy a táska tartalma szét legyen osztva, kisebb zacskókra. Én az elején mezei színes nylonzacskókat használtam, piros a ruhának, zöld az ételnek stb alapon. Minden külön zacskóban vagy vászonzsákban.

Pack&Go Textilzsákok - KreaBaby

Pack&Go Textilzsákok – KreaBaby

Ez fontos, mert ha egy sima hátizsákban, táskában összeöntünk mindent, akkor annak káosz és idegeskedés lesz a vége. Nekem a hátizsák verzió jött be a legjobban, leginkább azért, mert szabadon hagyja a két kezemet, jól zárható és átlátható. A pelenkázótáska a vállamon átvetve engem zavart egy hosszabb útnál, ezért ezt inkább csak a babakocsin használtuk. 

A túlélő táska célja, hogy minden kéznél legyen, rendben és a lehető legkisebb helyet foglalva, hogy az út során idegeskedés nélkül, külső segítség nélkül meg tudd oldani az adódó helyzeteket. 

Folyt. köv ¿mi kerüljön a túlélő táskába?

Ha tetszett ez a bejegyzés, és szeretnél ilyen, kisgyermekes, babás utazásokról szóló cikkeket kapni,iratkozz fel a KreaBaby utazó család hírlevelére. Nem küldünk spam-et, egy-egy cikket két hetente, ami ehhez a témához kapcsolódik. 

Feliratkozom

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.